Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

DIDW

ΠΑΤΡΑ: Διδώ και Αινείας από το Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Το Opera Studio Πάτρας ετοιμάζεται δυναμικά για την πρώτη μεγάλη παραγωγή του με την τραγική όπερα του  Henry Purcell  Διδώ και Αινείας , σε τρεις πράξεις.
Η πρώτη μεγάλη παραγωγή του Opera Studio ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 21:00,  σε σκηνοθεσία Michael Seibel.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει : Με αυτή τη λυρική τραγωδία αναβιώνει η όπερα στην Πάτρα μετά από 100 χρόνια σιωπής και απουσίας. Τη σύνδεση με τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και ειδικότερα με την αρχαία τραγωδία, της οποίας η αναβίωση στα τέλη του 16ου αιώνα οδήγησε στη δημιουργία ενός καινούργιου μουσικού είδους, της όπερας, επιχειρεί το Opera-Studio Πάτρας με την επιλογή αυτή. Η σκηνοθεσία της παράστασης παραπέμπει σε μία πασίγνωστη φράση ενός στίχου του ΒΙργιλίου από τις Εκλογές του (10, 69): omnia vincit Amor, μόνο που κατά τον λιμπρετίστα της όπερας φαίνεται ότι όχι ο Έρωτας αλλά το Κακό νικά τα πάντα: omnia vincit Malum. H τελευταία αυτή φράση αποτέλεσε οδηγό και βάση της σκηνοθετικής σύλληψης και συνέδεσε την τραγική ιστορία της Διδούς και την εκπλήρωση της βούλησης των θεών για τον Αινεία με τη σημερινή μας εποχή, μία εποχή όπου το Κακό δεσπόζει παντού, ενώ η επικράτηση του Καλού είναι μάλλον αβέβαιη.
Η Ιστορία:
Ο Αινείας και οι σύντροφοί του, μετά την Άλωση της Τροίας από τους Αχαιούς και έχοντας ως τελικό προορισμό την Ιταλία, θα βρουν καταφύγιο στην πόλη της Καρχηδόνας.
Εκεί βασίλισσα είναι η Διδώ, μία γυναίκα χήρα, η οποία  έχει δώσει όρκο να μην ξαναπαντρευτεί προκειμένου να ενεργεί αποκλειστικά για την ευημερία του βασιλείου της. Σταδιακά ανάμεσά τους θα εκτυλιχθεί ένας έντονος έρωτας εμπόδιο του οποίου θα σταθεί ένας μάγος, με μοναδικό του στόχο την καταστροφή της πόλης. Το σχέδιό του θα μπει σε ισχύ όταν με εντολή του οι μάγισσες της ακολουθίας του δημιουργούν άσχημες καιρικές συνθήκες αναγκάζοντας το νεαρό ζευγάρι να γυρίσει από το κυνήγι του. Προοικονομία στα δεινά που θα ακολουθήσουν αποτελούν τα λόγια της μάντισσας του ιερού άλσους στην αδερφή της βασίλισσας, Μπελίντα. Μία μάγισσα παίρνοντας τη μορφή του θεού Ερμή, θα διατάξει τον Αινεία να αποπλεύσει για την Ιταλία. Η Διδώ εκλαμβάνει την απόφαση του Τρωαδίτη πολεμιστή να αναχωρήσει, ως τιμωρία από τους Θεούς που ατίμασε τους όρκους της. Ο πόνος της είναι τέτοιος, που ακόμη και όταν ο Αινείας θα επιλέξει να αγνοήσει το Δία για να μείνει κοντά της, εκείνη θα τον εκδιώξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου