Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΩΝ ΥΠΑΝΑΠΤΥΚΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ του Ν. Μπογονικολού!



Αφορμή γιά να γράφω αυτό το σημείωμα υπήρξε το τελευταίο μου ταξίδι στην Τουρκία. Εκεί που είδα μία οικονομία ταχύτατα αναπτυσσόμενη σε μία χώρα που οι δομές της παραμένουν αναχρονιστικές. Που οι διαδικασίες και λειτουργίες πολλών τομέων παραμένουν δεκαετίες πίσω. Ομως παρατηρείς εμφανώς μία ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία.

Ας δούμε τι έγινε στην χώρα μας τα τελευταια τρίαντα περίπου χρόνια. Μεταβολές πολλές , μηχανογραφήσεις υπουργείων, χρήση ΦΠΑ , χρήση ιντερνέτ σε συναλλαγές με την εφορία , μηχανογράφηση ΙΚΑ και άλλα τινά. 
Αν κάποιος ισχυριστεί οτι δεν λειτουργούν καλά απο την μία μεριά θα συμφωνήσω αλλά παράλληλα θα πω ότι αυτές οι εκσυγχρονιστικές υποδομές έγιναν και καλώς ή κακώς λειτουργούν.

Ή ας μου επιτραπεί αιρετική άποψη που θέλω να εκφράσω με αυτό το σημείωμα είναι ότι η ύπαρξη όλων αυτών των σύγχρονων μεθόδων έβλαψε την οικονομία της χώρας μας.

Γιατί? απλά γιατί η λειτουργία της οικονομίας και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα συνέχισε να υπάρχει παράλληλα με μαύρη οικονομία , διαφθορά μάλλον καλύτερα με την ψυχολογία του ότι όλα ειναι ανοργάνωτα και χύμα.

Ετσι πήγαμε ένα βήμα πιο μπροστά που όμως έγινε μετώρο γιατί, το ΙΚΑ μηχανογραφήθηκε αλλά οι ενστάσεις εκδικάζονται για λάθη του σε 2-3 χρόνια. Η εφορία και το taxis υπάρχουν για να μαζεύουν φόρους αλλά το πιστωτικό ΦΠΑ δεν επιστρέφεται σε λίγες μέρες όπως στα υπόλοιπα κράτη. 
Τα ασφαλιστικά ταμεία μηχανογραφήθηκαν αλλά δεν μας ενημερώνουν κάθε έτος πόση ανταποδοτική συνταξη δικαιούμαστε. 
Οι δήμοι απέκτησαν δομές αλλά δεν μας σέβονται ως πολίτες. Οι τράπεζες έβαλαν αυτόματα συστήματα με δείκτες αλλά εξακολούθησαν να στηρίζουν κυρίως μόνο μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα.

Ετσι από τον εκσυγχρονισμό δεν λάβαμε οι πολίτες παρα απειροελάχιστα από τα καλά του.

Παράλληλα χάσαμε το μαύρο εμποριο ,τις συναλλαγές χωρίς χαρτιά και άλλα "καλα" και ευελιξίες των υπανάπτυκτων.

Για να γίνει πιο κατανοητό θα κάνω σύγκριση Αθήνα και Κων/πολη με ενα παράδειγμα. 
Στην Αθήνα οι αλλοδαποί εξ Αφρικής είναι σε κάθε γωνία και πωλούν ιμιτασιόν προϊόντα. 
Φυσικά ούτε συζήτηση ότι δεν πουλιούνται φανερά από καταστήματα. Στην Κων/πολη δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι τέτοιοι πλανόδιοι γιατί τα πωλούν "νόμιμα" σε καταστήματα.

Το αποτέλεσμα στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις και το κράτος έχουν απόλυτα μηδενικά έσοδα από αυτή την δραστηρίοτητα ενώ στην Κων/πολη όσο και να κλέβουν, όσο και να κάνουν κόλπα και τα καταστήματα λειτουργούν και το κράτος κάτι εισπράτει.

Ρωτώ λοιπόν τί είναι προτιμότερο, να είμαστε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος αλλά με συμπεριφορές Τανζανίας, και συγνώμη που θίγω το αφρικανικό κράτος ή να γυρίσουμε σε καταστάσεις και λειτουργίες χαλαρές, χύμα αλλά με τις οποίες επιβιώσαμε και μάλλον δεν τις αποβάλλαμε?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου